Chcem ponuku

Predaj bytu - hypotéka

Predávate byt, na ktorý aktuálne splácate hypotéku? Predaj takéhoto bytu je veľmi podobný, ako predaj iných nehnuteľností. Administratívne je to však o niečo zložitejšie, pretože kupujúci musí uhradiť kompletnú predajnú čiastku, či už z vlastných peňazí, prevodom aktuálnej hypotéky alebo vytvorením novej hypotéky v novej banke - viac sa o uhradení kúpnej ceny dozviete tu.

Pozor na zástavné právo
Zástavné právo patrí medzi vecné právo k cudzej veci. Slúži k zaisteniu dlhu v dohodnutej výške v prípade, že nebude dlžníkom včas a riadne splnený. 

U koho je zástavné právo? 

V prvom rade je dôležité zamerať sa na to, v akej inštitúcií “viazne” zástavné právo. V prípade, ak je zástavcom banka, je veľmi podstatné, aby v zmluve bolo správne uvedené vysporiadanie predajnej ceny. Od banky potrebujete súhlas s predajom bytu a celkový zostatok úveru. Vo väčšine prípadov sa potrebná čiastka uhradí z úveru kupujúceho. 

Nebanková zástava môže byť buď u fyzickej alebo právnickej osobe (firmy). Pre tento spôsob zástavného práva je dôležité získať súhlas veriteľa (osoba ktorá má pohľadávku) so zrušením tohto práva

Ako dlho trvá predaj bytu s hypotékou?

Dĺžka procesu záleží na veľa faktoroch. Jedným z nich je napríklad to, ako rýchlo sa dohodnú obe strany na podmienkach uvedených v kúpnej zmluve. Obvyklá doba celého procesu je od 14-21 dní. 

Zaujíma Vás, aké sú možnosti odkúpenie bytu s hypotékou? Prečítajte si náš článok tu.



Pokračujte v čítaní