Chcem ponuku

Odhad ceny nehnuteľnosti: Na koho sa obrátiť?

Plánujete si brať hypotéku, dedíte nehnuteľnosť alebo máte v pláne predať byt/dom, ale nie ste si istý, za koľko vašu nehnuteľnosť môžete predať? V predošlom článku sme vám ukázali, ako si sami najlepšie stanovíte predajnú cenu nehnuteľnosti. No v prípade, ak sa chcete alebo potrebujete obrátiť na odborníkov, v tomto článku nájdete informácie, kto môže vypracovať odhad ceny nehnuteľnosti. 

1. Profesní odhadci - realitné kancelárie / živnostníci

V tomto prípade sa jedná o skupinu odhadcov, ktorí predovšetkým vydávajú tzv. Tržné ocenenie nehnuteľností alebo Stanovisko k tržnej cene a podobne..  Jedná sa o pracovníkov, ktorí majú väčšinou svoju činnosť naväzujúcu na technické alebo ekonomické vzdelanie, poprípade mnoho z nich má štátom akreditované certifikáty. Títo znalci pracujú nezávisle, alebo priamo v realitných kanceláriách a ich ceny sú často spoplatnené. Tento odhad ceny nehnuteľnosti je ideálny pri pokuse o predaj. 

Ak potrebujete odhad ceny nehnuteľnosti, kvôli: 

Dedenie

Predaj

Kúpa

 

2. Odhadci z bánk / finančných inštitúcií

Ďalšou skupinou sú bankoví znalci, ktorí zabezpečujú odhad ceny nehnuteľnosti pre banku, konkrétne väčšinou za účelom hypotekárneho úveru. Na to, aby s daným odhadcom banka spolupracovala, musí mať znalec minimálne 3 roky skúsenosti v oceňovaní nehnuteľnosti. 

Ak potrebujete odhad ceny nehnuteľnosti, kvôli: 

Hypotéka / úver

(vo všeobecnosti býva odhad o 10-20% nižší, ako je reálna predajná cena nehnuteľností)

 

3. Súdni znalci

Jedná o profesionálov, ktorí majú najvyššiu odbornosť pri stanovení odhadov cien nehnuteľnosti. Zároveň ako jediní môžu vydať znalecký posudok. Síce posudky robia najpresnejšie, no zároveň aj najdrahšie. Preto v prípade, pokiaľ si chcete zadovážiť odhad ceny bytu len kvôli predaju, táto možnosť je zbytočne drahá.

Ak potrebujete odhad ceny nehnuteľnosti, kvôli: 

Exekúcia

Nezrovnalosti pri rozvode, dedení = vyrovnaní spoločného majetku

Alebo ak ste účastníkom súdneho sporu

 

4. REINS

Poslednou skupinou odhadcov cien na nehnuteľnosti sme my! Nakoľko máme v tíme kombináciu znalcov z 1. a 2. skupiny, sami nehnuteľnosti nakupujeme, vlastníme, ale aj predávame, disponujeme dlhoročnou praxou v realitách a máme vyvinutý inteligentný softwer na oceňovanie nehnuteľností, radíme sa medzi profesionálov na trhu. Cenový odhad vám zašleme po vyplnení formulára a následnej obhliadky, do 48 hodín a to celkom zadarmo.

zdroj obrázka: freepik.com


Pokračujte v čítaní