Chcem ponuku

Ako stanoviť správnu cenu vašej nehnuteľnosti?

Plánujete predať svoju nehnuteľnosť a neviete, kde začať? Ako prvé je potrebné stanoviť si predajnú cenu nehnuteľnosti, to znamená, za koľko chcete predať svoju nehnuteľnosť. Stanovená cena musí spĺňať kritéria, aby bola vyhovujúca pre vás a rovnako aj pre samotných kupujúcich.


Určite si férovú trhovú cenu vašej nehnuteľnosti  

Tento krok musíte urobiť správne. Bezchybne nastaviť predajnú cenu nehnuteľnosti je zásadný krok, ktorý je potrebný na rýchly a výhodný predaj samotnej nehnuteľnosti. Pokiaľ nastavíte cenu bytu príliš vysoko, je viac-menej pravdepodobné, že nehnuteľnosť budete predávať dlho. No naopak, pokiaľ zase nastavíte cenu bytu nižšiu, ako je jeho trhová hodnota, je vysoká pravdepodobnosť, že byt rýchlo predáte, ale zase sa pripravíte o váš možný zisk z predaja. 

Štatisticky majú nehnuteľnosti najväčšiu šancu na predaj práce v prvých dňoch od uvedenia na trh, následne po uplynutí času je predajnosť každým dňom horšia a horšia. Vtedy nastáva zlom, kedy majú predávajúci tendenciu rýchlo znížiť z ceny bytu a ponuka začína pôsobiť na kupujúcich nedôveryhodne. 

Tip: Stanovenie nízkej ceny nehnuteľnosti, pocítite behom prvých dní = vysoký záujem kupujúcich


Na čo si dať teda pozor?

Nedajte sa nalákať na “overené” rady známych.

Väčšina predávajúcich pri stanovení ceny bytu zvolí štandardnú porovnávaciu metódu, ktorá spočíva v porovnávaní cien nehnuteľností v rovnakej lokalite, ktoré našli na realitných stránkach. Avšak v tomto prípade netreba zabúdať na fakt, že tieto ceny bytov sú výsledkom prianí predajcov - koľko by rád dostal. Spomínané ceny nehnuteľností sú často odvodené od citového vzťahu k danej nehnuteľnosti alebo od rád známeho, ktorý im povedal, že kamarát predal takýto istý byt za toľko a toľko (ale zabudol zmieniť, že byt nemal balkón, alebo pivnicu, že bol zrekonštruovaný a predal sa minulý rok).

NEZABUDNÚŤ: Nehnuteľnosti, ktoré majú vysokú predajnú cenu, zostanú na portáloch dlhšie a postupne sa stanú pre kupujúcich nezaujímavé.

Podľa prieskumu (Valuo.cz) sa cena bytov za 10 dní zníži o 0,39% a v prípade 4 mesiacov klesne až o 2,11%. 

(zdroj: Radek Šitera, Valuo.cz, chytrymakler.cz 22.04.2021)

V druhom prípade predávajúci osloví realitných maklérov, ktorí síce stanovia vašu potencionálnu predajnú cenu bytu, ale zároveň vidia aj príležitosť získať vašu nehnuteľnosť a zarobiť na nej pri samotnom predaji. V tomto prípade si treba dať pozor na “súperivosť a konkurenčnosť” medzi danými maklérmi. Každý maklér chce mať šancu ujať sa predaja vášho bytu a možno vďaka tomu, vám navrhne vyššiu predajnú cenu oproti maklérovi č.1. Vďaka tejto súperivosti sa váš byt pravdepodobne bude predávať dlhšie a častokrát budete nútený cenu opäť znížiť.


Riešenie:

Pokiaľ sa napriek všetkému rozhodnete predávať byt na vlastnú päsť, odporúčame mať dlhodobý prehľad v nehnuteľnostiach vo vašom okolí, ideálne naštudovaný vývoj cien. Preštudujte si cenové ponuky a cenové mapy, aby ste zistili v akej výške sa ceny bytov aktuálne pohybujú a ako je na tom aktuálne realitný trh.


Kontaktujte nás! Nechajte si poradiť od profesionálov

Pokiaľ máte záujem zistiť vašu predajnú hodnotu nehnuteľnosti, spojte sa s nami - stačí vyplniť priložený formulár a my sa vám ozveme späť. Ponuku na vašu nehnuteľnosť vám vypracujeme zdarma a do 48 hodín od osobnej obhliadky. Na základe informácií, ktoré obdržíme a uvidíme, sme schopní vypočítať primeranú cenu vášho bytu. Náš algoritmus ocenenia bytu je postavený na dlhoročných skúsenostiach našich predajcov, na internom systéme, v ktorom vidíme za aké ceny sa predali nehnuteľnosti vo vašej lokalite, prihliadame na informácie a detaily o celkovom stave bytového domu a spoločných priestorov, stave samotnej nehnuteľnosti, cene za meter štvorcový a ďalších faktoroch, ktoré nám pomáhajú stanoviť tu najpresnejšiu cenu. Oproti realitnej kancelárii na vás nepotrebujeme zarobiť, sme k vám od začiatku procesu úprimní a priami.

 

Chcete Váš byt čo najrýchlejšie predať?

V tom prípade ste tu správne! Vašu nehnuteľnosť naceníme a v prípade záujmu, ju radi aj odkúpime. Váš byt sme schopní odkúpiť v priebehu pár dní - ako to u nás funguje. Počas celého procesu vám budeme nápomocní, pripravíme všetky zmluvy a podklady, dokonca pokiaľ budete potrebovať vieme sa dohodnúť aj na individuálnych podmienkach. 



Pokračujte v čítaní