Chcem ponuku

Odhad ceny nehnuteľnosti: Koľko stojí?

Pri kúpe nehnuteľnosti zohráva vysokú úlohu cena. Určite ste si všimli, že znalecké posudky a odhady cien nehnuteľnosti sú častokrát odlišné. Jednu V predošlom článku sme vám napísali, na koho sa môžete obrátiť v prípade, ak máte záujem alebo potrebujete odhadnúť cenu vašej nehnuteľnosti. V tomto článku s vami nazdieľame ceny, ktoré si účtujú jednotlivý odhadci za odhad nehnuteľností.

Musíme však zdôrazniť, že ceny odhadu nehnuteľnosti sa líšia aj v závislosti účelu a rovnako aj na základe miesta nehnuteľnosti. 

1. Profesní odhadci - realitné kancelárie / živnostníci

Cena za odhad nehnuteľnosti v prípade profesních znalcov je individuálna, nakoľko všetko záleží na tom, s kým sa rozhodnete v konečnom dôsledku spolupracovať. Na jednej strane, mnoho realitných kancelárií a maklérov (predovšetkým tí, na voľnej nohe) vám v dnešnej dobe za odhad nehnuteľnosti naúčtujú nemalé peniaze, keďže je to častokrát ich zdroj príjmu. No na druhej strane, väčšie realitné kancelárie, ktoré majú svojich znalcov, si za odhad nehnuteľnosti neúčtujú nič a v prípade predaja ho poskytnú zdarma. 

2. Odhadci z bánk / finančných inštitúcií

Vo všeobecnosti cena za posudok pre potrebu hypotéky, sa pohybuje v rozmedzí od 100 do 350 €. Rolu v cene zohráva, typ pozemku/nehnuteľnosti a umiestnenie. Niektoré banky akceptujú externé znalecké posudky staré max. 3 roky. Poplatok za odhad nehnuteľnosti hradí žiadateľ, ešte pred samotným schválením hypotéky. Niektoré banky v prípade rôznych akcií vám dané poplatky vie preplatiť (väčšinou do sumy 150 €). Avšak netreba zabudnúť, ako sme písali v predošlom článku, odhad nehnuteľnosti bankou býva o 10-20% nižší, ako reálna predajná cena. Práve nižší odhad slúži banke ako zábezpeka, v prípade, aby váš dlh bol možný splatiť predajom.

3. Súdni znalci

Ako sme spomínali, v tomto prípade sa jedná o profesionálov, ktorí majú najvyššiu odbornosť pri stanovení odhadov cien nehnuteľnosti. Zároveň, ako jediní môžu vydať znalecký posudok. Posudky síce robia najpresnejšie, no zároveň sú aj najdrahšie. Vo všeobecnosti sa ceny za znalecký posudok pohybujú rádovo v stovkách eur. Znalecké posudky za byt sú spravidla lacnejšou variantou, ako posudky za dom. Štandardne bývajú znalecké posudky vypracované v priebehu týždňa až dvoch, v závislosti od dodaných podkladov a kooperácie so žiadateľom. Každopádne každý súdny znalec by mal mať uvedenú cenu za odhad nehnuteľnosti na svojom webe, poprípade vám ju musí zdeliť pred samotným vypracovaním posudku. 

4. REINS

Chcete mať istotu, že vám žiadna realitná kancelária ponúkne “odhad nehnuteľnosti zdarma” so skrytými poplatkami? V tom prípade sa môžete obrátiť na nás. 

U nás v REINS vám odhad ceny nehnuteľnosti poskytujeme naozaj zdarma - stačí len vyplniť náš formulár TU. Naši odborníci sú schopní na základe ich skúsenosti odhad ceny vypracovať spravidla do 48 hodín. Keďže odhady pre nás nepredstavujú zdroj príjmov, poskytujeme spracovanie bezplatne a zároveň aj všetkým záujemcom. 





Pokračujte v čítaní