Chcem ponuku

Náhly predaj nehnuteľnosti po rozvode: ako na to?

Predaj nehnuteľnosti počas rozvodu môže byť stresujúca situácia a niekedy aj príčinou emocionálnej nerovnováhy. Ale dôkladnou prípravou tento krok zvládnete pokojnejšie. Prevedieme vás všetkými kľúčovými krokmi k predaju vášej nehnuteľnosti pri urgentnom rozvode, od prípravy predaja až po finálny podpis u notára.


1. Pripravte sa na predaj v prípade rozvodu

Poraďte sa s odborným právnikom

Pri rozvode je zásadným prvým krokom konzultácia s právnikom. Pomôže vám pochopiť právne dôsledky a urobiť rozhodnutia o predaji nehnuteľnosti. Určite si vyberte skúseného advokáta, ktorý vám poradí v konkrétnych aspektoch súvisiacich s vlastníctvom nehnuteľnosti.

Odhadnite hodnotu svojej nehnuteľnosti

Pred predajom nehnuteľnosti je potrebný odhad na určenie férovej predajnej ceny. Ak chcete správne posúdiť hodnotu vašej nehnuteľnosti, musíte vziať do úvahy určité kritériá, ako je veľkosť plochy, počet izieb, ako aj energetická náročnosť. Rovnako dôležitá je však jeho poloha, vonkajšie prostredie a odlíšenie od ostatných bytov na predaj v susedstve. Získajte pomoc pri vykonaní tohto odhadu s odborníkom.

Čítajte a dozviete sa viac: Koľko stojí moja nehnuteľnosť?

Nastavte uvádzaciu cenu

Keď budete mať presnejšiu predstavu o hodnote vašej nehnuteľnosti, musíte definovať predajnú cenu vašej nehnuteľnosti – ktorá sa môže líšiť od oceňovacej ceny. Skutočne, v závislosti od naliehavosti si môžete zvoliť cenovú ponuku o niečo nižšiu, ako je odhad, aby ste oslovili viac kupujúcich a rýchlo nehnuteľnosť predali.

Ako prilákať záujem kupujúcich

Prvý dojem pri predaji nehnuteľnosti znamená veľa. Aby ste prilákali potenciálnych kupcov, je nevyhnutné predstaviť váš domov v tom najlepšom svetle. To môže vyžadovať vykonanie malých prác, hĺbkové čistenie, odosobnenie miestností a trochu popracovať na dekorácii, aby sa ukázal plný potenciál vašej nehnuteľnosti.

V inzeráte uveďte podrobný popis, zvýraznite dôležité ako počet izieb, vybavenosť, nedávne rekonštrukcie, parkovanie, prípadné záhrady alebo pozemky. Čím viac informácií poskytnete, tým serióznejších kupujúcich prilákate. Môžete tiež zvážiť najatie profesionálneho fotografa pre vysoko kvalitné obrázky, ktoré použijete v inzeráte.

Pozrite si naše zoznamy nehnuteľností na predaj, aby ste získali prvý dojem o konečnom výsledku.


2. Začnite a ukončite svoj rozvodový predaj


Obhliadky nehnuteľnosti

Ak je vaša nehnuteľnosť pripravená na predstavenie, začnite organizovať obhliadky pre záujemcov. Spolupráca s realitným maklérom môže tento proces zjednodušiť, pretože môže koordinovať obhliadky a poskytovať rady, ako čo najlepšie prezentovať váš domov. Buďte flexibilní s návštevnými časmi, aby ste maximalizovali príležitosti.


Vyjednávanie a rozdelenie výnosov z predaja

Keď je predložená ponuka, je čas rokovať o podmienkach predaja. To môže zahŕňať kúpnu cenu, podmienky financovania a dátum uzávierky. Nezabudnite tiež prediskutovať rozdelenie výnosov v súlade s rozvodovými dohodami uzavretými s vaším právnym zástupcom. V tejto fáze je nevyhnutná otvorená komunikácia s bývalým manželom/manželkou.

Predaj nehnuteľnosti podpíšte u notára

Posledným krokom je podpísanie zmluvy o predaji u notára. Notár zabezpečí, aby boli všetky dokumenty v poriadku a transakcia bola legálna. Po podpísaní dokumentov prejde vlastníctvo na kupujúceho a výťažok z predaja bude rozdelený podľa dohôd. Pri návšteve notára, majte so sebou všetky potrebné doklady.


3. Praktické rady pre predaj za najlepších podmienok pri rozvode

Okrem kľúčových krokov uvádzame niekoľko praktických rád, ako predať svoju nehnuteľnosť za najlepších podmienok v prípade rozvodu:

Zvážte pozastavenie hypotéky v prípade rozchodu

Ak máte nesplatenú pôžičku na bývanie, zvážte, či sa porozprávať so svojou bankou a v prípade potreby dočasne pozastaviť platby. To vám môže pomôcť vyhnúť sa ďalšiemu finančnému stresu počas rozvodového procesu.


Dohodnite sa na dohode o predajnej cene

Buďte otvorení vyjednávaniu s kupujúcimi, najmä ak potrebujete rýchlo predať. Buďte realisti, pokiaľ ide o cenu, ktorú môžete získať, berte do úvahy ocenenie vašej nehnuteľnosti a prvotnú spätnú väzbu od kupujúcich.

Pripravte si všetky potrebné dokumenty

Zhromaždite všetky dokumenty týkajúce sa nehnuteľnosti vrátane listov vlastníctva, účtov za energie a dokumentov o opravách a údržbe. Uistite sa, že je všetko v poriadku, aby ste sa vyhli akýmkoľvek oneskoreniam v procese predaja.


Zachovať neutralitu

Počas procesu predaja sa snažte udržiavať neutrálny vzťah s bývalým manželom/manželkou a vyhýbajte sa zbytočným konfliktom. To môže prispieť k plynulejšiemu a menej stresovému predaju.

Na záver, predaj nehnuteľnosti z dôvodu naliehavého rozvodu môže byť zložitý proces, ale dodržaním týchto niekoľkých krokov a získaním správnej pomoci môžete minimalizovať stres a maximalizovať úspech projektu.

V REINS vás podporujeme v každej fáze vášho predaja, od definovania predajnej ceny až po podpísanie zmlúv. Objavte náš jedinečný spôsob predaja kliknutím sem.



Pokračujte v čítaní