Chcem ponuku

Koľko stojí moja nehnuteľnosť?

Koľko stojí moja nehnuteľnosť? 


Či už predávate alebo kupujete nehnuteľnosť, tak prvý moment, alebo otázka, ktorú si každý z nás položí je - akú má môj byt alebo dom hodnotu? 

Niet pochýb, že tento proces môže byť nervy drásajúci a veľakrát neviete čo očakávať od ocenenia nehnuteľnosti. 

Chceme sa s Vami podeliť o niekoľko tipov, ktoré pomôžu vašej nehnuteľnosti, aby bola v TOP forme. 


V tomto článku sa budeme venovať:


  • Čo je to nacenenie


  • Prečo by ste sa mali starať o nacenenie ako kupujúci?


  • Ako sa naceňuje nehnuteľnosť?


  • Ako môžu predajcovia maximalizovať odhadovanú hodnotu svojej nehnuteľnosti?

Čo je nacenenie nehnuteľnosti?

Skvelá otázka! Nacenenie nehnuteľnosti je proces, pri ktorom odborník vykonáva dôkladnú kontrolu nehnuteľnosti, aby posúdil jej skutočnú hodnotu (ktorá nie je vždy rovnaká ako uvádzacia cena). Potom zostaví všetky svoje zistenia do správy a vytvorí odhadovanú hodnotu nehnuteľnosti.


Ak kupujúci financuje svoj nákup úverom, veriteľ sa zvyčajne postará o vybavenie nacenenia. Deje sa tak, aby sa zabezpečilo, že kupujúci nepožičiava nadmerne alebo nepožičiava viac peňazí, ako je hodnota nehnuteľnosti. 


Prečo by ste sa ako kupujúci mali starať o nacenenie nehnuteľností?

Veritelia vo všeobecnosti zakladajú sumu peňazí, ktorú vám požičiavajú, na odhadnutej hodnote nehnuteľnosti, nie na jej uvádzacej cene. Ak svoj nákup financujete pôžičkou, váš veriteľ môže vyžadovať predbežné posúdenie, aby sa uistil, že váš úver nepresiahne hodnotu nehnuteľnosti. V týchto prípadoch sa veriteľ zvyčajne postará o koordináciu hodnotenia.


Ak je nehnuteľnosť, na ktorú ste predložili ponuku, ocenený na sumu nižšiu, ako je vaša ponuková cena, máte niekoľko možností:

  1. Dorovnajte rozdiel v cene

    Ako už bolo spomenuté, veritelia používajú na určenie výšky úveru odhadovanú hodnotu domu. Ak je nehnuteľnosť ocenená na nižšiu hodnotu, váš veriteľ zníži sumu vášho úveru. Ak chcete pokračovať v kúpe, budete musieť zvýšiť zálohovú platbu, aby ste pokryli rozdiel medzi sumou vášho nového úveru a dohodnutou cenou. 

  2. Opätovne sa dohodnite na cene s predajcom

    Ak nehnuteľnosť naozaj chcete, ale nechcete zvýšenú finančnú zodpovednosť spojenú s nižšou znaleckou hodnotou, vždy môžete požiadať predajcu, aby súhlasil s nižšou kúpnou cenou. 

  3. Odstúpte od dohody

    Ak predajca nie je ochotný opätovne prerokovať kúpnu cenu a vy nechcete rozdiel doplatiť z vlastného vrecka, posudok vám umožní zrušiť kúpnu zmluvu. 

Kupujete si nehnuteľnosť? Prezrite si našu ponuku tu: https://www.reins.sk/nehnutelnosti-na-predaj


Ako sa naceňuje nehnuteľnosť?

Počas naceňovania nehnuteľnosti odborník vykonáva dôkladnú kontrolu nehnuteľnosti.


Odhadca zváži všetky faktory, ktoré by mohli ovplyvniť hodnotu nehnuteľnosti. Medzi tieto faktory patrí stav nehnuteľnosti, akékoľvek vylepšenia, rekonštrukciu alebo doplnenia nehnuteľnosti, veľkosť pozemku, pivnica, parkovanie alebo nedávno predané nehnuteľnosti porovnateľnej veľkosti a stavu na rovnakom trhu.

Ako môžu predajcovia zabezpečiť, aby získali maximálnu znaleckú hodnotu svojho domu?

Existuje niekoľko vecí, ktoré môžu predajcovia urobiť, aby zvýšili hodnotu svojej nehnuteľnosti.


1. Pozrite si ponuky vo vašom okolí

Pozrite sa na ceny nehnuteľností v okolí, ktoré sú podobné rozlohou, usporiadaním, rekonštrukciou so stavom tej vašej. Najlepšie je vrátiť sa maximálne 6 mesiacov dozadu alebo sa pozrieť na nehnuteľnosti, ktoré sa predávali v rovnakom ročnom období, pretože trhy majú tendenciu zažívať sezónne rozdiely.


2. Dokončite drobné opravy

Teraz je čas pustiť sa do zoznam úloh, ktoré má každý majiteľ nehnuteľnosti. Naolejujte pánty na vŕzgajúcich dverách, skoncujte s tečúcim záchodom, vymente blikajúcu žiarovku. Aj keď sa vám môžu zdať bezvýznamné, odhadcovi môžu zhoršiť celkový stav vášho domova. Odporúčame vám poriadne si prehliadnuť vašu nehnuteľnosť a malé nedostatky, ktoré zvládnete opraviť.  


3. Exteriér

Pokiaľ sa chystáte predávať byt so záhradkou, alebo dom, tak exteriér vášho domova tiež zohráva úlohu pri určovaní jeho celkovej hodnoty. Ak by bol váš domov knihou, tak práve obálka je to, čo upúta vašu pozornosť ako prvú. A kupujúci aj obchodníci, ktorí určujú odhad nehnuteľnosti ju budú posudzovať. Je to preto, že stav exteriéru domu sa často považuje za ukazovateľ stavu jeho interiéru.Neviete, kde začať? Môžete skúsiť vyriešiť menšie problémy, ako sú uvoľnené alebo upchaté odkvapy. Pridanie dekoratívnych prvkov, kvetov či rastlín a samozrejme starostlivosť o správnu údržbu vášho trávnika sú tiež skvelé spôsoby, ako urobiť váš domov vizuálne príťažlivejším.

4. Zvážte kozmetické vylepšenia

Vylepšenie nehnuteľnosti pred posúdením jej hodnoty môže byť hazard. Ak investujete veľa peňazí do kompletnej rekonštrukcie, existuje šanca, že sa vám investícia nevráti v pridanej hodnote. Menšie kozmetické vylepšenia však zvyčajne stoja za námahu. Veci ako nový náter, výmena starých kúpeľňových doplnkov si zvyčajne vyžadujú nižšie náklady a menej práce, no môžu mať veľký vplyv.


5. Zdokumentujte svoje vylepšenia

Zdokumentuje si všetky opravy, rekonštrukcie či vylepšenia ktoré urobíte pred predajom vašej nehnuteľnosti.

Váš odhadca nemusí vždy oboznámený s nehnuteľnosťami vo vašom okolí, takže toto je vaša šanca poukázať na akúkoľvek pridanú hodnotu vašej nehnuteľnosti. Zostavte si zoznam všetkých vylepšení, ktoré ste na nehnuteľnosti vykonali.

Ak máte dokumenty týkajúce sa aktualizácií – ako sú napríklad faktúry dodávateľa – nezabudnite k zoznamu priložiť kópie. Pomôže to zvýšiť platnosť vašich tvrdení a pomôže to dodávateľovi správne posúdiť kvalitu vykonanej práce.

Vždy si od svojho mesta zaobstarajte príslušné povolenie na akékoľvek väčšie úpravy vášho domu. Neoprávnená práca môže skutočne znížiť hodnotu vášho domova, pretože riešenie nepovolenej práce môže mať následky ako sú pokuty. 


6. Čistota, čistota, čistota

Môže to znieť ako zbytočnosť, ale vaša nehnuteľnosť by mala byť dokonale uprataná a čistá. Faktom je, že hodnotenia sú tak trochu subjektívne a čistý domov sa zvyčajne z hľadiska celkového stavu umiestni oveľa lepšie ako ten, ktorý odborník vníma ako špinavý.


7. Dajte priestor odborníkovi

Keď odhadca príde, je dôležité dať mu priestor na vykonanie práce. Môže byť lákavé poukázať na všetky vaše vylepšenia, ale neodporúčame vám to. Odhadcovia to robia každý deň. Vedia, čo majú hľadať. Ak budete poukazovať na každý detail, riskujete, že prezradíte príliš veľa informácií, čo môže viac prekážať ako pomáhať.

Buďte zdvorilý,pokorný a na konci ich práce odpovedzte na všetky otázky, ktoré sa Vás bude odborník pýtať. 


Pokračujte v čítaní