Chcem ponuku

Zmena bývania: Ako zároveň predať starú a kúpiť novú nehnuteľnosť

Pod výmenou nehnuteľnosti sa chápe predaj aktuálnej a kúpa novej nehnuteľnosti, kde obe tieto činnosti prebiehajú súčasne. Výmena môže nastať napríklad pri presťahovaní do väčšieho bytu alebo rodinného domu, pri zmene lokality alebo ak vám vaše terajšie bývanie nevyhovuje. Ako predať nehnuteľnosť a čo všetko by ste mali vedieť o kúpe tej novej?

Životné situácie, ktoré môžu ovplyvniť zmenu bývania

Zmenu bývania môžu ovplyvniť rôzne faktory. 

  • Môže ísť o rozrastajúcu sa rodinu, ktorá potrebuje bývanie v podobe väčšieho bytu alebo rodinného domu, ktorý ponúka kľud a má výhodu aj v prebiehajúcej situácii s koronavírusom, pretože ponúka väčšiu izoláciu. 

  • Rodinný dom si vyžaduje príliš veľa starostlivosti a vy na to nemáte čas, chcete bývať pohodlnejším spôsobom v byte. 

  • Seniori uvítajú zmenu bývania zo zbytočne veľkého bytu do menšieho, ktorý im ponúkne útulné bývanie.

Ako postupovať pri výmene nehnuteľnosti

  • Výber nového domova a jeho rezervácia: Vzhľadom k nedostatku nehnuteľností je lepšie si poistiť budúce bývanie skôr, než začnete hľadať kupcu. V prípade, ak vašu vysnívanú nehnuteľnosť nenájdete a radšej budete naďalej hľadať, vašou možnosťou je nájsť si krátkodobý prenájom, poprípade nájsť pomoc s bývaním u rodiny. Predaj nehnuteľnosti by ste mali riešiť súčasne s rezerváciou tej novej.

  • Začiatok predaja nehnuteľnosti: Pri stanovení predajnej ceny by ste nemali prestreliť jej výšku, v prípade ak chcete nehnuteľnosť predať do určitého dátumu. Výšku ceny vám pomôže určiť aj trhová cena podobných nehnuteľností.

Ako predať nehnuteľnosť pomocou 3 možností:

Predaj na vlastnú päsť znamená záväzok na dlhší čas. Predaj nehnuteľnosti je časovo náročná, vyčerpávajúca a stresujúca záležitosť. Nejde iba o vypisovanie inzerátov.

Predaj pomocou realitnej kancelárie môže ušetriť čas a v niektorých prípadoch aj hľadanie novej nehnuteľnosti. Stále to však nie je najrýchlejšia možnosť predaja nehnuteľnosti, ale je istejšia, než predaj na vlastnú päsť.

Predaj nehnuteľnosti výkupcom bytov a domov je takou poslednou možnosťou na zváženie, v prípade, ak už sa vám iným spôsobom nepodarí nehnuteľnosť predať. Výkupcovia nehnuteľností často krát vykupujú byty a domy za najnižšiu možnú kúpnu cenu.

  • Rezervačná zmluva a rezervačný poplatok: Novú nehnuteľnosť máte vyhliadnutú a predaj aktuálnej je v procese, začínate riešiť rezervačnú zmluvu. Rezervačná zmluva, ktorú si dohodnete s predávajúcim nehnuteľnosti, o ktorú máte záujem, a zaplatenie rezervačného poplatku, vás uistia, že nehnuteľnosť, ktorú chcete kúpiť, vám nikto iný nemôže prebrať. Ideálne spravíte, ak si vyjednáte čo najdlhšiu rezervačnú dobu pre prípad možných komplikácií. Týmto krokom si poistíte vaše budúce bývanie. Ak na rezervačnú sumu nemáte dostatok financií, môžete využiť spotrebné úvery bánk.

  • Ako predať nehnuteľnosť s úveromV prípade úveru sa môže celý predaj a aj kúpa predĺžiť. Úver môžete splatiť z ceny predaja nehnuteľnosti, preniesť ju na novú nehnuteľnosť alebo váš úver prevezme váš kupujúci. Všetko ohľadne predaja nehnuteľnosti je potrebné konzultovať s vašou úverovou bankou.

  • Nedostatok financií na financovanie novej nehnuteľnosti: Ak nemáte dostatok financií na pokrytie kúpnej sumy novej nehnuteľnosti ani po predaji tej aktuálnej znamená, že si budete musieť požičať. Najbežnejším riešením je vybaviť si úver v banke. Vybavovanie úveru niekedy trvá dlhší čas, takže rátajte s tým, že sa vám predaj a kúpa môžu predĺžiť.

Ďalšie kroky, na ktoré by ste mali myslieť:

Pred predajom nehnuteľnosti je nutné skontrolovať jej stav, vykonať drobné opravy alebo o niečo väčšiu rekonštrukciu, ktoré si môže pýtať aj nová nehnuteľnosť. Po presťahovaní vás čaká ešte návšteva na katastri, zmena bydliska, nahlásenie novej adresy, prepis elektriny a plynu, koncesionárske poplatky, prihlásenie sa u správcu bytového domu (iba pri byte), nahlásenie komunálneho odpadu a nezabudnite na daň z nehnuteľnosti.

Aké problémy vám môžu vzniknúť pri výmene nehnuteľnosti

Ako vo väčšine prípadov, nie všetko ide tak, ako by ste chceli a môžu sa vyskytnúť určité problémy. Na začiatku predaja ani sami neviete za akú sumu nehnuteľnosť predáte a chýba istota, kedy presne ju predáte. Môže sa stať, že záujemca na poslednú chvíľu odstúpi od kúpy a vy ste znovu na začiatku. Plánovanie predaja a kúpy nehnuteľnosti naraz je stresujúce a neviete či to celé vyjde tak, ako ste si to naplánovali. Chyba môže nastať aj na strane predávajúceho alebo developera nehnuteľnosti, ktorú plánujete kúpiť. Môže sa stať, že sa omešká, nestihne všetko vybaviť k dohodnutému dátumu alebo nemá zaobstarané bývanie po predaji jeho nehnuteľnosti.

Predaj nehnuteľnosti a kúpa novej sa dá vybaviť aj ľahšie a bez stresov

Výmena bývania si vyžaduje správne načasovanie všetkých procesov. Keďže nie vždy vie človek ovplyvniť všetky premenné, môže sa stať zo zmeny bývania dlhý a nepríjemný proces plný problémov.

Práve tieto potenciálne hrozby dokáže predávajúci vyriešiť využitím služieb spoločnosti REINS. Služba okamžitého predaja nehnuteľnosti vám dodá potrebnú istotu, keďže viete za akú sumu a kedy presne predáte vašu nehnuteľnosť. Predaj sa dá dokonca naplánovať na konkrétny dátum.

REINS za vás zaplatí aj všetky poplatky spojené s predajom nehnuteľnosti a nemusíte sa starať o prípadné rekonštrukcie a obhliadky, ktoré by ste pri klasickom predaji museli absolvovať, aby ste nehnuteľnosť predali za sumu a v dátume, ktorý potrebujete.

Pre viac informácií nás môžete kontaktovať cez formulár priamo tu.

Zhrnutie

Od začiatku dbajte na správne nastavenie sumy, za ktorú plánujete predať nehnuteľnosť. V prípade, ak vám vaše financie z predaja aktuálnej nehnuteľnosti nepostačia na kúpu novej, buďte pripravený komunikovať so svojou bankou ohľadom úveru. Predaj aj kúpu nehnuteľnosti riešite súčasne, takže všetky kroky si plánujte veľmi dôkladne. Všetko je to aj o dobrej komunikácii medzi vami, predajcom a kupujúcim. Myslite ale na jedno, po všetkých potrebných “vybavovačkách” sa môžete tešiť z vašej novej vysnívanej nehnuteľnosti, ktorá sa stane vašim domovom na niekoľko rokov.

Pokračujte v čítaní