Chcem ponuku

Vytvárame priestor pre štúdium

Zastrúhať ceruzky, naplniť peračník, pripraviť aktovku! Sezóna domácich úloh je späť 🙂


Na jesennú rovnodennosť si ešte niekoľko dní počkáme, ale väčšina žiakov a študentov  je už späť vo svojich triedach. A to znamená nové domáce úlohy.


Vedeli ste, že jedným z 10 hlavných dôvodov, prečo si deti nerobia domáce úlohy, je nedostatok vhodného priestoru na robenie úloh doma?


Pomôžeme Vám! Preštudujte si tieto tipy a inšpirácie, ako vytvoriť vyhradený študijný priestor, ktorý vašim ratolestiam pomôže k lepším študijným úspechom. 

Potrebujete viac miesta? Reins Vám pomôže!

Začnite základom


Pravdepodobne už máte to, čo potrebujete, aby ste svojim deťom poskytli priestor, ktorý potrebujú na štúdium:

  • Stôl

  • Stolička

  • Stolná lampa 

  • WiFi/internet

  • Prístup k elektrickej zásuvke

  • Priestor na uloženie pomôcok a prác

Tieto veci nemusia byť ani luxusné, ani drahé. Máte nepoužitý stolík a skladaciu stoličku? Skvelé! Po dokončení domácich úloh sa stolík a stolička ľahko zložia a nebudú zaberať miesto. 

Ako provizórny stôl môže postačiť aj obyčajná doska či iný rovný povrch. Žiadne zásuvky? Žiaden problém. Materiál ako perá, ceruzky, fixky, papier a zošity môžete vždy uložiť do košíkov alebo škatúľ.

Máte dieťa, ktoré sa pri práci rado pohybuje? Zvážte stojaci stôl. Urobte si svoj vlastný - umiestnením prepravky alebo prevrátenej škatule na stôl, aby sa v prípade potreby mohli rýchlo presunúť zo státia do sedu.

Okrem stolovej lampy, okná poskytujú množstva prirodzeného svetla. Zriadenie študijného priestoru pri okne alebo pod ním môže poskytnúť inšpiráciu aj pre zaujímavé nápady... 


Tínedžeri  trávia viac ako 15 hodín týždenne domácimi úlohami. 4 % z nich tvrdí, že trávia doma viac ako šesť hodín nad domácimi úlohami. To je takmer toľko domácich úloh, koľko je hodín počas školského dňa.


Nezabudnite pripomínať svojím deťom, najmä tínedžerom, aby si dali prestavku a raz za hodinu vykonali nejaký pohyb, čo im pomôže k lepšej koncentrácií pri ich učení sa. 


Maximalizujte malé priestory

Máloktorý dom alebo byt disponuje s priestorom na individuálne študijné plochy pre rodiny s viac ako jedným školopovinným dieťaťom. Ale dobrou správou je, že toho veľa nepotrebujete!

V tomto prípade môžete byť skutočne kreatívni -  malé zákutia vášho domova, ako sú lofty, schodiskové podesty a chodby alebo otvorené priestory pod schodiskom, môžete premeniť na spoločné študijné priestory.

Do rohu v spálni sa skvelé hodí rohový stôl, za ktorý sa zmestia aj dvaja. 

Vytvorte deťom ich vlastnú knižnicu, kde by si mohli svoje knihy usporiadať podľa typu a záujmov či farieb. Dôležité je, aby sa oni sami vyznali, kde ľahko nájdu to, čo práve potrebujú. 

Neprehliadnite ani väčšie, málo využívané priestory vášho domova, ako je garáž, pivnica alebo podkrovie. Stačí Vám vyššia polica či priečka, ktorou priestor rozdelíte, čo vám poskytne určité súkromie a dočasný študijný priestor.


Ticho

V ideálnom prípade deti potrebujú na učenie pokojné miesto, ďaleko od čo najväčšieho množstva rozptýlení, aby sa mohli sústrediť. Vyberte im preto  miesto ďaleko od televízora a hier. 

Slúchadlá na uši môžu tiež pomôcť odfiltrovat hluk pri štúdiu v priestore, v ktorom sa súčasne nachádzajú ostatní členovia rodiny. Slúchadlá sú tiež skvelé na to, ak sa vášmu dieťaťu lepšie učí pri hudbe. K sústredenou im môže pomôcť aj použitie ventilátora alebo zariadenia s bielym šumom v pozadí.

Zábava

Učenie môže a malo by byť zábavné, preto zapojte svoje dieťa (podľa veku) do prípravy jeho študijného priestoru. Nechajte ich, aby si priestor prispôsobili tak, aby mohol odrážať ich jedinečnú osobnosť a záujmy.

Použite dekorácie v ich obľúbených farbách. Priestor na stene nad ich pracovným stolom nahraďte tabuľou alebo korkovou nástenkou a pridajte poznámky, fotografie alebo miesto pre spomienky na miesta, na ktorých sa im páčilo.

Zabezpečte im miesto, kde si budú môcť pohodlne oddýchnuť. Deti majú radi plyšové a mäkké vankúše, sedacie vaky alebo závesné kreslo, do ktorého sa môžu schúliť, aby si odpočinuli alebo si čítali. 

A nezabudnite na zelenú! Štúdie ukázali, že rastliny pomáhajú znižovať stres študentov, znižujú krvný tlak, uvoľňujú svalové napätie, zvyšujú pozitívne pocity a zlepšujú produktivitu.

Stolička pre rodiča

Štúdia z roku 2018, na ktorej sa zúčastnilo 27 500 rodičov z celého sveta, zistila, že priemerný čas, ktorý rodičia trávia domácimi úlohami so svojím dieťaťom, je 6,7 hodiny týždenne. 

Ďalšie možnosti študijného priestoru

Ak váš dom alebo byt jednoducho nedisponuje individuálnym priestorom na štúdium pre vaše dieťa, skúste sa porozprávať s jeho učiteľom. Porozprávajte sa o tom, čo vaše dieťa potrebuje na dokončenie domácich úloh. Mohli by zostať v škole hodinu navyše a pracovať v tichej miestnosti alebo v knižnici? Mohli by ísť do verejnej knižnice?

Alebo možno nastal čas na nový, väčší domov s väčším priestorom na štúdium. REINS Vám môže pomôcť. Disponujeme s vlastnými bytmi, ktoré sú pripravené na okamžité nasťahovanie sa. 

Nájdite viac priestoru





Pokračujte v čítaní