Chcem ponuku

Vplyv farieb v domácnosti

Farby majú zásadný vplyv na ľudskú psychiku, o tom nie je žiadnych pochýb. Ako teda môžeme rôznymi odtieňmi ovplyvniť to, ako na nás interiér celkovo pôsobí? 

Aký vplyv majú farby v interiéri

Najjednoduchšie a najčastejšie je pomyselné rozdelenie farieb na svetlé a tmavé odtiene. V prípade , ak ich chceme využiť v interiéri, je na mieste vychádzať z dispozície samotnej nehnuteľnosti a jednotlivých miestností. 

Svetlé tóny sú schopné opticky zväčšiť priestor a dodať mu chýbajúce svetlo. Naopak tmavé odtiene sa používajú tam, kde chceme miestnosť zmenšiť, poprípade v nej vytvoriť útulnejšiu atmosféru. To môže byť napríklad prípad miestnosti s príliš vysokými stropmi.  

Rovnako je možné farby v interiérovom dizajne rozdeliť rozdeliť na teplé a studené. Teplé odtiene pôsobia živo, aktívne a prinášajú do priestoru dynamiku. Naopak studené prinášajú väčší pokoj.

Neplatí pri tom, že farby týchto dvoch skupín môžeme deliť úplne striktne. Typickým príkladom je zelená. Aj keď je táto farba tradične vnímaná ako studená, pridaním žltej alebo v kombinácií s drevom sa rázom presunie medzi teplé odtiene. 

Zelená a modrá patria k univerzálnym voľbám 

Ide o farbu jari, ktorá je plná pozitívnej energie. Súčasne sa jedná o odtieň, ktorý nás prirodzene obklopuje najčastejšie. Použitím zelenej vo vnútri nehnuteľnosti z tohto dôvodu nielen odporúčajú dizajnéri, ale aj psychológovia. Obzvlášť zelená sa hodí na miesta, kde sa potrebujeme sústrediť, nakoľko podporuje koncentráciu a kreativitu: ideálne sú v domácich kanceláriach, v pracovnom kútiku, obývačkach alebo študentskej izby. 

Naopak, ak si potrebujete trochu oddýchnuť, zvoľte modrú. Ide o ukľudňujúcu farbu, preto je ideálna do kúpeľne, spálne alebo aj do detskej izby. 

Ak by sa vám zdal jej utlmujúci účinok príliš výrazný, môžete modrú kombinovať s výraznejšími farbami alebo môžete kombinovať rôzne odtiene modrej spolu - bledú s tmavšou. 

Ďalšou variantou je použitie modrozeleného odtieňu, ktorý na prvý pohľad nepôsobí tak chladne a do studených miestností dokáže vniesť príjemnú atmosféru. 




Pokračujte v čítaní