Chcem ponuku

STE PRIPRAVENÝ NA KÚPU NEHNUTEĽNOSTÍ?

5 OTÁZOK, KTORÉ BY STE SI MALI POLOŽIŤ PREDTÝM, AKO SA DO TOHO PUSTÍTE

Potrebujete zmenu. Máte úspory. Nechcete už viac platiť nájomné za byt, ktorý nie je Váš. Ale ste naozaj pripravení na kúpu svojho prvého domu či bytu?

Samotná nehnuteľnosť sa stáva Vaším domovom – miestom, kde sa cítite bezpečne a pohodlne – než transakciou, ktorou bola kedysi. V konečnom dôsledku je to však vždy transakcia. Najmä preto, že súčasný trh môže vyžadovať rýchle rozhodnutia a je dôležité presne vedieť, do čoho idete.

Prečítajte si päť hlavných otázok, ktoré by ste si mali položiť ešte predtým, než začnete s hľadaním svojho nového bývania.

1. Som na to finančne pripravený?
Najdôležitejšou vecou pre kupujúceho je finančná pripravenosť.
Nestačí len to, že máte dosť financií na zálohu, ale je dôležité, aby ste rozumeli aj tomu, aké záväzky sa vzťahujú pri vlastníctve nehnuteľností.
Všetko je v dnešnej dobe drahšie, od daní z nehnuteľností, poistenia a energií až po správcovské služby. Ak sa niečo pokazí, je to na vás. Bazén, ktorý by bol Vaším splneným snom sa sám nevyčistí.
Skôr ako sa začnete obzerať po domoch alebo bytoch, pozrite sa na svoje financie. Je veľmi dôležité, aby ste boli čo najobjektívnejší a pochopili, „do čoho idete."

2. Aký je môj rozpočet?
Poznajte svoje finančné možnosti a neprekračujete ich.
Pretože vždy existuje niečo väčšie, lepšie a krajšie. Môže byť ľahké nechať sa zlákať miestom, ktoré si nemôžete dovoliť a ktoré si môže vyžadovať obetovanie iných veci vo Vašom živote, aby ste za to zaplatili, či už je to cestovanie alebo oblečenie.
Uvedomte si svoje finančné možnosti a limity a nenechajte sa ovplyvniť ponukou, ktorá je mimo vášho rozpočtu.
Odporúčame použiť hypotekárnu kalkulačku, aby ste získali predstavu o tom, akú nehnuteľnosť si môžete dovoliť, a zároveň nechať si rezervu aj na iné veci, ktoré máte radi.

3. Ako chcem žiť?
Veľkým úskalím sú kupujúci, ktorí sa chcú presťahovať z mesta na vidiek alebo na predmestie bez toho, aby zvážili, aké pozitíva malo to, že ich posilňovňa alebo obchod s potravinami boli päť minút od ich bydliska.
Nepozerajte sa na dom či byt ako na celok. Majte jasno v tom, čo je pre Vaše bývanie dôležité. Ak nie ste tip, ktorý by doma varil každý deň a radšej sa chodíte najesť von, nenechajte sa okúzliť reštauráciou, ktorá je vzdialená 30 minút od mesta, alebo krásnou a veľkou kuchyňou, ktorú možno nikdy

4. Aké pocity vo mne vyvoláva miesto?
Dom alebo byt je investícia, ktorá vo všeobecnosti prináša návratnosť. Ale je to aj miesto, kde budete žiť. Skvelá investičná príležitosť na Vašu vysnívanú nehnuteľnosť nemusí byť jedno a to isté.
My z REINS sme tu na to, aby sme Vám pomohli zistiť, či je konkrétna nehnuteľnosť dobrou kúpou na základe vecí, ako je cena za štvorcový meter, vybavenie, lokalita a pod. Ale Vy ste tí, ktorí musia chcieť prísť „domov“. Urobte si čas a poobzerajte sa po domoch či bytoch, ale je aj úplne v poriadku, ak sa zamilujete do prvého miesta, ktoré uvidíte.
Či už kupujete nehnuteľnosť prvýkrát, alebo ste skúsenejší, je dôležité veriť svojej intuícií.

5. Naozaj som si urobil prehľad?
Uistite sa, že ste si naštudovali všetko, čo sa dá a na čo si dať pozor pri prehliadke domov či bytov.
Buďte otvorení všetkým možnostiam. Možno ste orientovaní na určitú lokalitu. Vystúpte z auta a poprechádzajte sa po nej, ale choďte sa pozrieť aj inde. Možno narazíte na novú štvrť, ktorá bude tou pravou pre Vás.

Pokračujte v čítaní