Chcem ponuku

Solárne riešenie: Ako môže inštalácia solárnych panelov zvýšiť hodnotu vášho domu

Solárne panely sa stali v celku populárnym a obľúbeným riešením využitia elektrickej energie v domácnostiach na Slovensku aj v Čechách. Vzhľadom na to, že ekologický život a udržateľné riešenia sa stávajú “normálnym”, majitelia domov sa čoraz častejšie obracajú na solárne systémy ako na spôsob, ako ušetriť náklady na energiu a zvýšiť hodnotu svojich domovov.  


Solárne panely, ktoré sa kedysi považovali za okrajovú investíciu, sú dnes často vyhľadávanou súčasťou domov. Inštalácia solárnych panelov môže majiteľom domov pomôcť znížiť ich uhlíkovú stopu pomocou udržateľného zdroja energie, znížiť účty za elektrinu a získať ďalšie úspory nákladov prostredníctvom energetických kreditov a zliav.  

Prečítajte si, ako tieto a ďalšie výhody solárnych panelov môžu pomôcť zvýšiť hodnotu - a potenciálnu hodnotu ďalšieho predaja - vášho domu.


Hľadáte najlepší spôsob pod slnkom, ako predať svoju nehnuteľnosť?

POZRITE SA  👀 SEM


Ako fungujú solárne systémy?

Aby sme lepšie pochopili výhody solárnych panelov, pozrime sa najprv na to, ako fungujú.

Solárne panely využívajú silu slnečného svetla na výrobu elektrickej energie pre naše domácnosti. Skladajú sa z jednotlivých solárnych článkov, ktoré premieňajú slnečné svetlo na jednosmerný elektrický prúd (taký, aký vzniká pri údere blesku). Striedač potom tento prúd mení na striedavý prúd, ktorý sa používa ako elektrická energia na udržiavanie svetiel a všetkého ostatného v prevádzke vo väčšine domácností.  

Prebytočná energia vyrobená solárnymi panelmi sa môže uskladniť v batériách alebo sa môže vrátiť do miestnej elektrickej siete prostredníctvom programov merania siete. 


Čo potrebujem vedieť o inštalácii solárnych panelov?

Hoci solárne panely možno inštalovať a používať takmer na akomkoľvek mieste alebo v akomkoľvek prostredí, najdôležitejšou vecou, ktorú treba zohľadniť, je množstvo slnečného svetla, ktoré váš dom dostáva. Čím viac slnka, tým je váš solárny systém účinnejší. 

Konštrukcia, orientácia a uhol vašej strechy tiež ovplyvňuje účinnosť, jednoduchosť alebo náročnosť inštalácie solárneho systému. Dokáže vaša strecha uniesť hmotnosť? Je zatienená? Domy so strechami orientovanými na juh, juhovýchod a juhozápad patria medzi najlepších kandidátov na solárne panely.   

Ďalšie veci, ktoré treba zvážiť pri inštalácii solárnych panelov:

  • ​​Veľkosť vášho domu a aktuálna spotreba energie. Stanovte si realistické ciele pre množstvo elektrickej energie, ktoré potrebujete vyrobiť.  

  • Váš rozpočet. Pomocou online solárnej kalkulačky si vypočítajte, akú veľkosť systému potrebujete a ako rýchlo sa vám vráti po zľavách. 

  • Miestne predpisy pre plánovanie solárnych systémov a postupy udeľovania povolení, ktoré zabezpečia správnu inštaláciu. Spolupracujte s renomovanou solárnou spoločnosťou, aby ste sa uistili, že váš systém je oprávnený a môžete využiť dostupné solárne úvery a stimuly. 


Aké sú náklady na inštaláciu a údržbu solárnych panelov?

Náklady na inštaláciu solárneho systému sa výrazne líšia v závislosti od vašej lokality, veľkosti systému a kvality jeho komponentov. Počiatočnú investíciu do solárnych panelov však často kompenzujú značné dlhodobé úspory. 

Solárne panely sú pomerne nenáročné na údržbu. Obvykle sa o ňu postará pravidelné čistenie a občasná výmena dielov. Na väčšinu solárnych panelov sa vzťahuje záruka a ich životnosť môže byť 25 rokov alebo viac.


Sú solárne panely dobrým spôsobom, ako zvýšiť hodnotu môjho domu?

Inštalácia solárnych panelov môže byť rozumnou investíciou na zvýšenie hodnoty vášho domu. Mnohé štúdie ukázali, že domy vybavené solárnymi panelmi majú vyššiu hodnotu pri ďalšom predaji a predávajú sa rýchlejšie ako domy bez solárnych panelov. V nedávnom článku časopisu Forbes sa napríklad uvádza, že podľa Národného laboratória pre obnoviteľnú energiu každé euro, ktoré vám solárny panel ušetrí na účtoch za elektrinu, zvyšuje hodnotu vášho domu o 20 eur. Domy so solárnymi panelmi predávajú o 4 - 5 % drahšie ako domy bez nich. Ak má teda váš dom hodnotu povedzme 300 000 eur, inštalácia solárnych panelov môže potenciálne zvýšiť jeho hodnotu pri ďalšom predaji o 12 000 až 15 000 eur. 

Najmä na dnešnom trhu, ktorý sa zaoberá ochranou životného prostredia, sa solárne panely často považujú za atraktívny predajný prvok. Kupujúcich môže priťahovať nielen perspektíva nižších účtov za energiu, ale aj myšlienka zníženia uhlíkovej stopy a investovania do udržateľnejšieho životného štýlu.


Koľko môžem ušetriť v porovnaní s bežnými nákladmi na energiu?

Suma, ktorú môžete ušetriť vďaka solárnemu systému, závisí od rôznych faktorov vrátane veľkosti systému, vašej lokality a spotreby energie. Nie je však zriedkavé, že majitelia domov môžu výrazne znížiť svoje účty za elektrickú energiu alebo ich dokonca úplne odstrániť pomocou správneho nastavenia solárnej energie. 

Solárne panely môžu časom ušetriť viac ako 30 000 Eur nákladov na energiu. Priemerná ročná úspora zo solárnych panelov v roku 2023 je približne 1 346 EUR. Táto suma vychádza zo 6-kilowattového domáceho solárneho systému, ktorý vyrobí 9 000 kilowatthodín energie pri priemernej vnútroštátnej cene elektrickej energie 24 centov za kWh.  

Vaše presné náklady budú samozrejme závisieť od vašich konkrétnych podmienok. Preto odporúčame aj konzultáciu s odborníkom na solárnu energiu, ktorý vám poskytne individuálny odhad.





Pokračujte v čítaní