Chcem ponuku

Predaj nehnuteľnosti s hypotékou počas rozvodu

Rozvod je často nepríjemnou záležitosťou, pri ktorej sa manželia musia vysporiadať nie len s vlastnými pocitmi, ale aj so spoločne nadobudnutým majetkom. Ak sa manželia dohodli na tom, že svoju nehnuteľnosť predajú, majú na výber niekoľko možných riešení, kde hlavnú úlohu vždy zohráva banka.

1. Kupujúci zaplatí za nehnuteľnosť v hotovosti

Najideálnejším riešením je, ak sa objaví kupujúci, ktorý zaplatí za Vašu nehnuteľnosť hotovosťou a nemusí tak žiadať o úver. Vy máte možnosť svoj úver predčasne splatiť (pokiaľ samozrejme čiastka dosahuje celkovú výšku úveru aj s úrokmi). Ak čiastkou z predaja zaplatíte len časť úveru, o zvyšnú čiastku sa budete ako manželia pravdepodobne finančne rozdeliť a zároveň sa dohodnúť na jej vyplatení.

2. Refinancovanie hypotéky kupujúcim

Ďalším, veľmi častým a najjednoduchším riešením je, keď si kupujúci vezme svoj hypotekárny úver u rovnakej banky, ako máte Vy sami. Pôvodná hypotéka sa tým pádom refinancuje na nového majiteľa (teda kupujúceho). Tým pádom dochádza v banke k náhrade starého klienta za nového.

3. Prevzatie záväzkov

Pomerne zložitá situácia nastáva vtedy, ak chce kupujúce prevziať záväzky - konkrétne nehnuteľnosť a na ňu viazanú hypotéku. V tomto prípade sa jedná o záležitosť tretích strán, kedy sa banka, kupujúci a vlastníci nehnuteľnosti musia spolu dohodnúť na ďalších podmienkach predaja. Kupujúci je zároveň povinný splniť všetky štandarné podmienky požadované bankou.

4. Nová hypotéka nového majiteľa

Je samozrejme, že kupujúci si môže vybrať takú možnosť, aká mu najviac vyhovuje. Ak spĺňa bonitu určenú bankou, môže si vziať nový úver u akéjkoľvej inej banky. Proces je viac zložitý, pretože dochádza k zástavnému právu banky aj kupujúceho.

Pozor na predkupné právo!

Ak sa jeden z partnerov rozhodol nehnuteľnosť kúpiť, má výhradné predkupné právo, takže nehnuteľnosť môže byť ihneď jeho.

Pokračujte v čítaní