Chcem ponuku

NA ČO SA (NE)ZAMERAŤ PRI OBHLIADKE NEHNUTEĽNOSTÍ

NA ČO SA (NE)ZAMERAŤ PRI OBHLIADKE NEHNUTEĽNOSTÍ


Vzhľadom na to, že kúpa domu či bytu prináša so sebou veľké finančné rozhodnutie, je dôležité nepúšťať sa do toho naslepo. To je dôvod, prečo je obhliadka jednou z najdôležitejších častí procesu kúpy nehnuteľnosti. Ako teda zabezpečiť, aby ste z týchto návštev vyťažili maximum?


Prvým krokom je vedieť, čo hľadáte. Pri prvej obhliadke je toho veľa. Je dobré mať stratégiu, ktorá vám pomôže správne určiť, či je daná nehnuteľnosť pre Vás vhodná alebo nie. 


Okrem osobných preferencií sú faktory, ktorým by ste nemali venovať príliš veľkú pozornosť, ale samozrejme sú aj také, na ktoré si treba dať pozor a nepodceniť ich už pri prvej obhliadke.  

Poďme si povedať o faktoroch, ktoré nepotrebujú Vašu prílišnú pozornosť: 


1. Nábytok a dekorácie

Keď vstúpite do domu či bytu, dekorácie, či nábytok sú zvyčajne prvou vecou, ktorú si všimnete. Niekedy sa to, čo vidíte, značne líši od Vášho osobného štýlu a nie vždy ich kupujúci ocení. Snažte sa preto príliš nesústreďovať na tieto prvky. Pamätajte: kupujete domov, nie zariadenie.

2. Steny a podlahy

Zatiaľ čo lampy, koberce, nábytok a dekorácie viete jednoducho z nehnuteľnosti odstrániť, tak farby na stenách, tapety či podlahy ostávajú. Nemusíte sa ale ničoho báť. Maľovanie interiéru je v skutočnosti jedným z najjednoduchších a najdostupnejších vylepšení, ktoré môžete urobiť.

Rekonštrukcie podláh, nové stierky, či výmena dverí si žiadajú profesionálnu pomoc, ale stále sú to pomerne jednoduché a lacné faktory, ktoré môžu zmeniť nehnuteľnosť na Váš domov. Nenechajte sa preto odradiť farebnou stenou v spálni a predstavte si ju tak, ako bude vyzerať, keď bude vymaľovaná podľa Vášho vkusu.    

3. Malé príslušenstvo 

Viditeľne opotrebované príslušenstvo, ako sú dvierka skriniek, stropné svietidlá či napr. malé spotrebiče, ako sú mikrovlnné rúry, môžu narúšať Váš prvý dojem pri obhliadke. Je dôležité si uvedomiť, že sú to len “kozmetické” chybičky. Nemajú významný vplyv na celkovú bezpečnosť alebo obývateľnosť nehnuteľnosti. 

Ich výmena Vám dáva ďalšiu príležitosť vniesť do vášho nového domova trochu svojho osobného štýlu. Okrem toho si predajcovia zvyčajne uvedomujú, že dané príslušenstvo je zastarané a často to berú do úvahy aj pri ocenení nehnuteľnosti. To znamená, že tieto “chybičky krásy” môžu v skutočnosti znamenať aj to, že zaplatíte menej. 

4. Miestnosti

Kupujúci často snívajú o kúpe nehnuteľnosti, ktorá je vybavená perfektnou kuchyňou či modernou kúpeľňou. Je normálne, ak pri obhliadke narazíte na to, že kuchyňa alebo kúpeľňa je v stave, ktorá nevyhovuje Vašej predstave.  

Než urobíte rýchle rozhodnutie, nájdite si chvíľu na premyslenie. Ak sa vám na dome či byte páči všetko ostatné a ste ochotní sa preniesť cez to, že kuchynská linka je staršia a v kúpeľni je na miesto vysnívanej vani sprchový kút, tak ste pri Vašom rozhodovaní na dobrej ceste. Namiesto toho skontrolujte, či ste spokojní s rozlohou a celkovým rozložením izieb. Pamätajte si, že samotné miestnosti môžete vždy vylepšiť. Nielenže budete mať kúpeľňu alebo kuchyňu, ktorá Vám bude vyhovovať, ale môžete tiež zvýšiť hodnotu nehnuteľnosti pri ďalšom predaji tým, že náklady pririátate k celkovej cene. 

Ktoré faktory naopak potrebujú Vašu pozornosť: 


1. Pachy

Niekedy sa pri obhliadke nehnuteľností musíte spoľahnúť na svoje ostatné zmysly. Váš nos Vám môže odhaliť problémy, ktoré sa v danom byte či dome môžu skrývať. 

Rozoznať čuchom môžete napríklad plesne. Pach plesní je podobná zápachu vlhkého oblečenia. V závislosti od závažnosti problému môže byť pleseň nebezpečná pre Vaše zdravie a  riešenie tohto problému môže byť nebezpečné aj pre Vašu peňaženku.

Pach cigariet a domácich zvierat sa môžu zdať triviálne; tieto pachy sa môžu držať na stenách a strope, najmä ak boli prítomné v nehnuteľnosti dlhší čas. Vône do zásuviek, či v sprejoch sa často používajú na zamaskovanie týchto pachov. 

Takže, ak sa vyberiete na obhliadku nehnuteľnosti a objavíte v nej zapálené vonné sviečky či rôzne difuzéry, nemusí ísť vždy o zámer vytvoriť lepšiu a útulnejšiu atmosféru. Môže sa jednať o prekrytie zapáchajúceho problému v domácnosti.

2. Stav stien a podlahy

Chyby, ako pokrivené podlahy, praskliny alebo mokré stopy na stenách môžu tiež naznačovať väčšie problémy. 

Vertikálne trhliny, ktoré nie sú širšie ako 1,5 cm sú zvyčajne celkom neškodné. Najčastejšie sa vyskytujú ked sa základy nehnuteľnosti prvýkrát usádzajú v oblasti okolo rámov okien a dverí. 

Širšie praskliny, ktoré sú v horizontálnom alebo diagonálnom smere, môžu byť dôvodom na obavy. Mohli by naznačovať vážnejšie problémy, alebo dokonca poškodenie vodou a môžu sa objaviť kdekoľvek na stene.

Pokrivená alebo vydutá podlaha môže byť varovnou vlajkou pre nespočetné množstvo problémov od hnijúceho dreva cez škodcov, až po nekvalitnú prácu podlahára. Dávajte si preto pozor na akékoľvek časti podlahy, ktoré sú nerovné, či popraskané.

Škody spôsobené vodou môžu spôsobiť v domácnosti veľké problémy. Príznaky poškodenia vodou v domácnosti zahŕňajú škvrny alebo „bubliny“ na stenách a stropoch, vyduté podlahy a štipľavý zápach. 

Bohužiaľ, príznaky nie sú vždy viditeľné. Okrem toho môže byť ťažké nájsť ich zdroj poškodenia a oprava môže byť veľmi nákladná, ak sa včas nevyrieši. Sanácia škôd spôsobených vodou si vyžaduje odborný prístup.

3. Integrované príslušenstvo a systémy

Namiesto toho, aby ste sa zamerali na uvoľnené pánty na skrinke, dbajte skôr dôraz na možné príznaky problémov s elektrickým vedením, či potrubím. 

Teplé, vibrujúce nástenné zásuvky alebo blikajúce svetlá môžu naznačovať problémy s elektrickým vedením. Ak otvoríte kohútik a uvidíte oranžovo-hnedo sfarbenú vodu, môže to byť znakom toho, že vodovodné potrubia sú hrdzavé a je potrebné ich vymeniť. 

Ističová skrinka, ktorá vydáva divný zvuk ako škrípanie, môže taktiež naznačovať problém. Zavolajte si preto na ďalšiu obhliadku odborníka -  elektrikára, ktorý Vám určite poradí. 

Slabý zápach plynu v inej miestnosti ako v kuchyni, môže byť dôvodom pre poškodený plynový ventil ohrievaču vody.

5. Exteriér

Ak zvažujete kúpu domu alebo bytu so záhradou/predzáhradkou, tak pri obhliadke nehnuteľnosti nezabudnite na trávnik. 

Žlté alebo hnedé škvrny na trávniku sú výsledkom horúčav a tepla, nesprávneho alebo nedostačujúce zavlažovania, nesprávnej údržby alebo domácich miláčikov. 

Rovnako, môžu byť tieto škvrny spôsobené hubovými chorobami. Aj keď tieto ochorenia nie sú nebezpečné, či zdravie ohrozujúce, čím dlhšie sa problém s hubami na dvore nerieši, tým viac starostlivosti a peňazí bude potrebných na vyriešenie tohto problému.  

Zanedbanie starostlivosti o trávnik môže tiež spôsobiť, že záhrada bude lákať ďalších škodcov. 

Síce sa to môže zdať ako banálny problém, ale krásna, čerstvo pokosená zelená tráva je pastvou nie len pre jedno oko. 

Ďalším faktorom, na ktorý si treba dať pri obhliadke exteriéru pozor sú mokré alebo vlhké miesta, ktoré sú sprevádzané nepríjemným zápachom. Môžu naznačovať poškodené kanalizačné vedenie. Jeho oprava je nevyhnutná a veľmi nákladná.

OTÁZKY, KTORÉ SI JE DOBRÉ POLOŽIŤ PRI OBHLIADKE NEHNUTEĽNOSTI

Obhliadka nehnuteľnosti je ideálnou príležitosťou, ako získať dôležité informácie o dome či byte priamo od zdroja. Základom je vedieť, aké otázky klásť.

Ponúkame Vám užitočný zoznam otázok, ktoré môžete položiť majiteľovi, poprípade obchodníkovi:  

  1. Koľko máte záujemcov?

Oboznámte sa, či predávajúci má záujemcov o kúpu danej nehnuteľnosti. 

Ak už predávajúci dostal ponuku od iných záujemcov, mohlo by to znamenať, že nehnuteľnosť sa môže  rýchlo predať. Mať tieto informácie je užitočné. Avšak, nie každý predajca dovolí obchodníkovi zverejniť tieto informácie, pretože to môže odlákať potenciálnych kupcov.

  1. Prečo ste sa rozhodli predať Vašu nehnuteľnosť?

Odpovede na túto otázku sú rôzne. Dôležité je zistiť prečo. Posledná vec, ktorú chcete urobiť, je presťahovať sa do domu či bytu, ktorý majitelia predali kvôli zlým susedom, vážnemu poškodeniu nehnuteľnosti, či plánovanej výstavbe v okolí. 

  1. Prešla nehnuteľnosť rekonštrukciou?

Je dobré vedieť, čo a kedy bolo na danej nehnuteľnosti rekonštruované. Ak kupujete starší byt alebo dom, zistite, kedy bolo menené elektrické vedenie. Ide o vec, ktorú netreba podceňovať. 

Čo a kedy bolo zrekonštruované je dobre vedieť aj kvôli tomu, aby ste sa vedeli dohodnúť na cene za nehnuteľnosť. Je veľký rozdiel, ak musíte do bytu či domu investovať ďalšie tisíce za starú kúpeľňu či kuchynskú linku. 

  1. Je nehnuteľnosť majetkovo vysporiadaná?

Overiť si stav nehnuteľnosti, hlavne čo sa týka majetkového vyrovnania na katastri - či nehnuteľnosť je/nie je založená, či a a koľko má nehnuteľnosť hypotéku, neprebieha dedičské konanie?  

Pokiaľ si dom alebo byt nenavrhnete sami od základov je menšia šanca, že nájdete nehnuteľnosť, ktorá by vyhovovala všetkým vašim osobným preferenciám. Preto, zachovanie zdravého pohľadu a rozumu pri obhliadke, Vás privedie k správnemu rozhodnutiu o tejto dôležitej finančnej investícii.


Pokračujte v čítaní