Chcem ponuku

Je výhodnejšie kúpiť nový alebo starší byt?

Pri výbere bytu stojíme vždy pred dôležitou otázkou. Oplatí sa kúpiť starší a zrekonštruovať ho alebo si radšej vybrať byt v novostavbe? Rozhodnutiu by malo predchádzať dôkladné zváženie charakteristík jednotlivých typov bytu, a tiež budúcich zámerov kupujúceho. Okrem toho vám prezradíme, že existuje aj tretia možnosť, ktorá tiež stojí za zváženie.

Kupujeme starší byt

Pri kúpe staršieho bytu treba zvážiť najmä lokalitu, dopravnú dostupnosť, občiansku vybavenosť a cenu. Čo je však dôležité, treba počítať aj s tým, že pravdepodobne bude potrebovať aj rekonštrukciu. Z toho dôvodu si ako prvé zistite, čo všetko treba v byte opraviť a zrenovovať.

Najčastejšie opravy a rekonštrukcie, ktoré treba vykonať, sú nasledovné:

●       vybúranie jadra, murovanie a obkladanie,

●       vymaľovanie stien a omietnutie,

●       nové sociálne zariadenie,

●       rozvody – elektrina, voda, plyn,

●       izolácia,

●       kúrenie,

●       podlahy.

 

TIP

Pokiaľ sa v nákupe nehnuteľností nevyznáte, je lepšie si na prehliadku prizvať stavebného odborníka, ktorý vám pomôže odhaliť skryté vady. Predídete tak riziku, že v dôsledku skrytých závad sa vám vaša investícia neskôr navýši.

Zhrnutie plusov a mínusov kúpy staršieho bytu:

 

Výhody

●       Finančná dostupnosť – nižšia cena starších bytov dáva možnosť vlastného bývania aj ľuďom s nižšími príjmami.

●       Širšia ponuka – realitný trh ponúka bohatší výber starších bytov a zároveň aj možnosť bývať takmer okamžite.

●       Byt je zabývaný – pokiaľ mal byt výrazné vady (zatekanie, netesnosť okien…), tak ich už predchádzajúci majiteľ odstránil. Ak nie, sú ľahko odhaliteľné.

●       Lokalita a občianska vybavenosť – staršie bytové domy, ktoré predtým stáli na periférii, sa postupom času stávajú súčasťou mesta. Tým sa zlepšuje ich dopravná dostupnosť (zavádzanie nových liniek MHD…). Lokalitu si tak môžete vybrať na mieru presne podľa svojich predstáv.

 

Nevýhody

●       Záruka – pri novostavbe môžete kvalitu odvedenej práce u developera reklamovať. Pri starších bytoch táto možnosť nie je.

●       Dispozícia bytu – starší byt preberá nový vlastník v podobe, ako ho vlastnil predchádzajúci majiteľ. Pokiaľ nemá v úmysle byt výrazným spôsobom rekonštruovať, musí sa s bytom „zžiť“ v danej podobe.

●       Kvalita a vek použitých materiálov – materiály použité pri výstavbe staršieho bytu po čase už nespĺňajú úžitkové a estetické hľadiská moderného bývania. Problémom môžu byť aj vykurovacie telesá, zateplenie, izolácie a rozvody.

●       Riziko skrytých závad – staršie byty môžu skrývať aj závady, ktoré na prvý pohľad nie sú zrejmé a ukážu sa až po čase.

Kupujeme byt v novostavbe

Pri nových bytoch vo väčšine prípadov stačí iba doladiť konečnú podobu bytu a môžete sa sťahovať. Vo všeobecnosti si nevyžadujú zvažovať toľko faktorov a nemusíte sa báť ani toho, že použité stavebné materiály sú už vekom opotrebované. Na druhej strane novostavby bývajú aj o tretinu drahšie ako staršie byty. Samozrejme, záleží to najmä od rozlohy a lokality bytu.

Avšak i pri novostavbách treba byť opatrný. Aj v ich prípade sa totiž po istej dobe užívania môžu objaviť vady, ako napríklad popraskané omietky či zlá izolácia. Rovnako počítajte s tým, že novostavby sa väčšinou nachádzajú v nových lokalitách na okrajoch miest, a tým je tu väčšie riziko slabšej občianskej vybavenosti.

Výhody

●       Reklamovanie nedostatkov – pri dostavbe nehnuteľnosti môžete všetky nedostatky reklamovať developerovi.

●       Možnosť podieľať sa na konečnej podobe bytu – svoje bývanie si môžete ešte pred dostavbou bytu prispôsobiť presne svojim predstavám.

●       Odhad ceny nehnuteľnosti – je pri novostavbách jednoduchší ako pri starších bytoch.

●       Použitie súčasných materiálov a technológií – pokiaľ ide naozaj o kvalitnú realizáciu stavebného projektu, môžete na následných platbách za energie a služby ušetriť veľa peňazí.

●       Riešenia ohľadom kvality bývania – súčasťou novostavieb sú zvyčajne aj vlastné parkovacie miesto, detské ihrisko či ďalšie plochy určené na relaxáciu obyvateľov bytového domu.

Nevýhody

●       Prvý vlastník – ak ste prvým vlastníkom bytu, každodenným užívaním môžete zistiť prípadné nedostatky a nutné opravy. Môžete tiež prísť na riešenia, ktoré vám nevyhovujú. Tie sa však ako naschvál môžu ukázať až po záručnej dobe.

●       Cena – novostavby sú aj o tretinu drahšie ako staršie byty. Zvážte preto, či katalógová cena zodpovedá kvalite nehnuteľnosti a lokalite.

●       Riziko nekvalitne odvedenej práce – pozitívny efekt použitých technológií sa prejaví iba vtedy, ak developer odvedie kvalitnú prácu. V opačnom prípade môže byť efekt výrazne nižší či dokonca až záporný.

●       Lokalita a dopravná dostupnosť – vzhľadom na stále viac obmedzené možnosti stavania umiestňujú developeri svoje projekty na okraj miest, prípadne do ich bývalých priemyselných častí. S tým súvisí aj horšia dopravná dostupnosť do centra mesta.

●       Riziko zmeny okolia – ak sa rozhodnete pre kúpu bytu kvôli nádhernému výhľadu do priliehajúcej zelene, hrozí vám v budúcnosti riziko sklamania. Developer sa môže totiž rozhodnúť túto plochu zastavať iným stavebným projektom.

Vedeli ste, že…

…cenový rozdiel medzi novostavbou a starším bytom nemusí byť až taký veľký, pokiaľ zvážime aj ďalšie okolnosti? Starší byt môže mať napríklad zlú strechu, okná či nevyhovujúci výťah. Na modernizáciu spoločných priestorov sa skladajú majitelia bytov, čo môže zvýšiť výšku poplatkov do fondu opráv, a tým aj nájomné. Rovnako tu je riziko, že vďaka skrytým vadám sa vám predražia rekonštrukčné práce.

Existuje aj iné riešenie?

Súčasťou realitného trhu sú aj spoločnosti, ktoré svojim klientom ponúkajú istý kompromis medzi kúpou staršieho bytu a bytu v novostavbe. Konkrétne ide o kúpu už zrekonštruovaného staršieho bytu.

S rekonštrukciou od spoločnosti REINS získate atraktívne bývanie na kľúč so 100 % spoľahlivosťou, nadčasový dizajn a istotu kvalitne odvedenej práce. Zároveň ide o prvého i-buyera na Slovensku, ktorý robí moderný výkup nehnuteľností za férovú (takmer trhovú) cenu.

Ďalšie dôvody, prečo sa pri kúpe bytu obrátiť práve na na nás, sú nasledovné:

●       Overený technický a právny stav nehnuteľnosti

●       Kompletná právna a administratívna podpora bez poplatkov

●       Široké možnosti financovania

●       Možnosť výmeny starej nehnuteľnosti za novú

Ponuku zrekonštruovaných bytov si môžete pozrieť TU.

Ide o výhodnú ponuku aj v prípade, ak plánujete investovať do nehnuteľnosti s úmyslom jej následného prenájmu.

Záver

Rozhodovanie medzi starším bytom a bytom v novostavbe závisí v prvom rade na vašich predstavách, potrebách a finančnej situácii. Pamätajte ale na to, že aj cena staršieho bytu s následnou rekonštrukciou sa vám môže v konečnom dôsledku predražiť. Našťastie, existuje aj rozumný kompromis – kúpa už zrekonštruovaného bytu.

Pokračujte v čítaní