Chcem ponuku

Kúpa družstevného bytu

Máte možnosť kúpiť byt v družstevnom vlastníctve, ale neviete čo to presne unamená? Je táto kúpa výhodná? A prečo sú družstevné byty výtazne lacnejšie ako byty v osobnom vlastníctve?

Čo je družstevný byt resp. byt v družstevnom vlastníctve?

V prípade, ak kupujete družstevný byt musíte si uvedomiť, že tento byt je v družstevnom vlastníctve - čo znamená, že majiteľom bytu je stále družstvo (spoločenstvo) a nie vy. Vy si kupujete len "akési" práva a povinnosti, ktoré sú spojené s užívaním bytovej jednotky. Stávate sa tým pádom len nájomníkom, ktorý vlastní len podiel v bytovom družstve.

Výhody

  • Cena

Je všeobecne známe, že družstevný byt je výrazne lacnejší, ako byt v osobnom vlastníctve. Ich cena môže byť až o 10% nižsia. Výhodnejší nákup pre niekoho, kto má svoje vlastné finančné prostriedky a nepotrebuje úver.

  • Predaj družstevného podielu

Predaj práv a povinnosti spojených s družstevným bytom je častokrát rychlejší a jednoduchší oproti bytu v osobnom vlastníctve. Prenášajú sa len členské práva, u ktorých stačí podpísať dohodu o prevode.

  • Neplatí sa daň z nadobudnotia nehnuteľnosti

Vzhľadom k tomu, že byty v družstevnom vlastníctve fungujú ako akýsi prenájom, pri nadobudnutí nehnuteľnosti a to ani v prípade, ak je družstevný byt prepísaný do osobného vlastníctva.

Nevýhody:

  • Prenájom Pronájem

Ak chcete daný byt prenajať tretej osobe, musí tento krok odsúhlasiť družstvo. Práve to totiž zodpovedá za poriadok v celom družstevnom dome a tým pádom má právo rozhodnúť, kto bude v domu bývať.

  • Hypotéka

V žiadnom prípade nie je možné ručiť hypotekárnym úverom. Bohužiaľ v tomto prípade Vám banka neschváli Vašu žiadosť, nakoľko pri družstevnom byte to nie je možné.

  • Rekonštrukcia

Nasťahovali ste sa do družstevného bytu a už premýšľate nad jeho rekonštrukciou? Ani v tom prípade nezabúdajte, že nie ste jeho 100% majiteľom. Každé razantnejšie kroky musí odsúhlasiť družstvo.

  • Pravidelné platby

S kúpou členského podielu sa zaväzujete realizovať pravidelné platby družstvu, ktoré zahrňujú nájom a správu družstva.

Pokračujte v čítaní