Chcem ponuku

Družstevný byt a jeho predaj

Byty v družstevnom vlastníctve sú v posledných rokoch veľmi obľubené, ale niet sa čo diviť, ich cena je výraznejšie nižšia, ako cena bytu v osobnom vlastníctve. Ako prebieha predaj dužstevného bytu a na čo si dať pozor?

Rozdiel medzu družstevným bytom a bytom v osobnom vlastníctve.

Je potrebné si uvedomiť, že základným rozdielom je typ vlastníctva. Majiteľom družstevného bytu je družstvo - tzn. pri kúpe získate tak len podiel zahrňujúci práva a povinnosti spojených s užívaním družstevného bytu.

Predaj družstevného bytu - na čo si dať pozor?

Pri predaji družstevného bytu sa prevádzajú len práva k užívaniu bytu, preto je predaj v podstate jednoduchší, než predaj bytu v osobnom vlastníctve. Postup predaja je takmer identický.

  • Financovanie

Najjednoduchšou možnosťou je kúpiť byt za pomoci vlastných financií. Avšak je zrejmé, že málokto má k dispozícií celú čiastku, preto sa kupujúci obracajú na banku. Tu však vzniká problém, nakoľko v tomto prípade nie je možné využiť zástavné právo.

  • Zmluva o predvode družstevného podielu

Nového kupujúceho musí odsúhlasiť družstvo. Ak družstvo nemá žiadne výhrady, dostaváme sa k podpisu zmluvy o prevode družstevného podielu v bytovej jednotke a zmluvy o úschove, ktorá sa využíva pre obdobie, pokiaľ dôjde k vyjadreniu družstva.

  • Pozor na anuitu

Pri predaji družstevného bytu tiež dochádza k prevodu pravidelného nájmu a prípadných dlhov pôvodných majiteľov. Jedná sa o tzv. anuitu, ktorá vznikla pri výstavbe domu alebo jej rekonštrukcii.

  • Žiadne dane

Dobrou správou je, že kupujúci je oslobodený o daň z nehnuteľnosti.



Pokračujte v čítaní