Chcem ponuku

Byt ako investícia - áno alebo nie?

Momentálne sa nachádzame v období, kedy je celkovo čoraz ťažšie zaobstarať si vlastnú nehnuteľnosť. Práve z daného dôvodu je veľmi veľký záujem o bývanie v podnájme. Nehnuteľnosť, ako návratná investícia, tak prináša skutočnú výhodu a to v samotnom vlastníctve a samozrejme aj v možnosti výnosu v podobe veľmi pekného nájomného. 

Aby si, ale potencionálny investor mohol nejakú nehnuteľnosť dovolil, musí mať na ňu nasporenú istú finančnú čiastku. Daný finančný objem slúži na dosiahnutie hypotekárneho úveru. Dostupné prostriedky, by mali tvoriť 10%, niekedy dokonca 20% z celkovej ceny nehnuteľnosti. 

Na čo by ste sa mali zamerať pri kúpe nehnuteľnosti

Ak si chcete kúpiť nehnuteľnosť ako investíciu, pred samotnou kúpou by ste sa mali zamerať na celý rad záležitostí. V prvom rade je potrebné zamyslieť sa nad lokalitou, kde sa bude nehnuteľnosť nachádzať. V každom prípade je vhodné vybrať si lokalitu, ktorá má dobrú infraštruktúru, občiansku vybavenosť a ktorá sa nachádza skôr vo väčšom meste. Veľkú úlohu hrá hlavne dojazdová vzdialenosť alebo blízkosť pracovných príležitostí a v niektorých prípadoch možnosť rýchleho napojenie na diaľnicu.

Technický stav nehnuteľnosti

Nehnuteľnosť, ktorú plánujete kúpiť z dôvodu investície, by ste mali pred samotnou kúpou nechať odborne skontrolovať a vyvarovať sa tak nepríjemným prekvapeniam. Úplne ideálnym stavom sú nehnuteľnosti čerstvo po rekonštrukcii, alebo nehnuteľnosti, ktoré sú v novostavbe. 

Komu plánujete nehnuteľnosť prenajať? 

Ešte predtým, ako kúpite vašu investičnú nehnuteľnosť, zhodnoťte či v danej lokalite je dostatok vhodných nájomcov - študenti, jednotlivci, mladý pár alebo mladé rodiny. Práve to sú jedny z najčastejších skupín, ktoré hľadajú nehnuteľnosť na prenájom.

Už keď nehnuteľnosť budete vlastniť, dobre si overte vášho potencionálneho nájomcu. V dnešnej dobe, keď na internete viete nájsť takmer čokoľvek, okrem klasických zdrojov, ako je Facebook a Google, odporúčame využiť aj verejne dostupné zoznamy dlžníkov alebo exekúcií. Nebojte sa preto zistiť si o vašom nájomníkovi detailnejšie informácie, aby ste sa neskôr vyhli zbytočným problémom. 




Pokračujte v čítaní