Chcem ponuku

Zemetrasenie - panelové domy vydržia viac ako si myslíme

Prednedávnom nás z východu Slovenska zastihla správa o zemetrasení.
Nakoľko v našej ponuke prevažne nájdete kompletne zrekonštruované byty v panelových domoch, sme radi, že práve tieto byty môžu pri zemetrasení vydržať viac a sú stále vnímané ako kvalitné a bezpečné.

Na úvod by sme si mali povedať čo vlastne zemetrasenie je. Sú to otrasy zemskej kory,ktoré sa prejavujú na zemskom povrchu. Môže sa vyskytovať na rôznych miestach a z rôznych príčin. V oblasti činných sopiek sa vyskytujú sopečné zemetrasenia.Zapríčinuje ich pohyb magmy a napätie plynov pod sopkami.Prepadnutím stropov jaskýn alebo zavalením priestorov po banskej ťažbe vznikajú závalové zemetrasenia.Zemetrasenie sa može vyvoľat aj veľkým odstrelom v kameňolome.

Ktoré stavby sú ohrozené a naopak, ktoré patria medzi tie bezpečnejšie

Závisí to od technológie, ktorou je postavená. Niektoré stavebné technológie odolávajú zemetraseniam lepšie, iné horšie a nemusí to primárne súvisieť s vekom budovy. Sú to napríklad rímske staroveké stavby, ktoré zemetraseniam odolávajú úplne. Napríklad Panteón je jedna z mála rímskych stavieb, kde nie sú praskliny. Odoláva im technológia starovekej betonáže.

Dobrým príkladom sú aj výškové stavby v Japonsku, ktoré sa už plánovite robia tak, že sa tam dáva takzvaná seizmická brzda, a preto lepšie odolávajú účinkom dynamického zaťaženia. Do niektorých podlaží sa dáva guľa, pohyblivé závažie alebo voda, ktorá vyvažuje dynamické účinky zemetrasenia.

Zemetrasenie je nebezpečné v tom, že na budovu pôsobí dynamickým zaťažením. Paneláky sú na tom staticky relatívne dobre. Ide o betónové stavby navrhnuté tak, aby v istej dávke alebo intenzite zemetraseniam odolali.

V oblastiach, kde je riziko seizmickej aktivity, ako spomínané Japonsko, sú isté obmedzenia pri prestavbách. Nesmú tam byť napríklad previslé konštrukcie. Niečo podobné sa stalo v Turecku. Tam boli veľké škody, ale preto, že vo viacerých budovách neboli dodržané niektoré postupy, ktoré sa pre oblasti so seizmickou aktivitou odporúčajú.

Stavebné normy, podľa ktorých sa stavajú domy, zohľadňujú seizmické riziko. Tam, kde je riziko vyššie, platia o niečo prísnejšie stavebné normy. Potom platí aj známa biblická veta – postav svoj dom na skale. To znamená, že čím mám pevnejšie podložie, žulové, vápencové alebo pieskovcové, tak je to vždy pre stavbu lepšie ako keď je to postavené na štrkoch, štrkopieskoch, nebodaj v údolí nív potokov a riek, kde sú tie sedimenty najmenej spevnené a potom sa tam prejavujú lokálne účinky zemetrasenia.

Ako zabespečiť budovu

Statik nadimenzuje takzvaný nosný systém budovy. V rámci neho musia byť rôzne stužujúce steny, zavetrovacie prvky a podobne. Celú konštrukciu posudzuje aj na dynamické vplyvy, a to sa robí hlavne pri výškových a verejných stavbách.

Pri rodinných domoch je to iné, lebo niektorí ľudia si ich stavajú aj svojpomocne, môžu byť preto náchylné na poškodenia a viac ohrozené, keďže tam nemusia byť rôzne stužujúce prvky.

Pri panelákoch a pri starších stavbách sa kládol dôraz na statické riešenie a tie do istej miery odolajú. Nemáme však nadimenzované stavby na zemetrasenia, aké sú v Japonsku. Ale aj tam nastávajú pri zemetraseniach škody, takže nemôže tomu každá stavba odolať. Isté požiadavky sú však bežne zohľadnené aj v novej stavbe.

Pozrite si našu aktuálnu ponuku bytov medzi ktorými nájdete aj mnoho novo zrekonštruovaných nehnuteľností v panelových domoch.



Pokračujte v čítaní